Termal Kameralı Drone Nasıl Kullanılır ?

04-12-2021 11:36
Termal Kameralı Drone Nasıl Kullanılır ?

Termal Kameralı Drone Nasıl Kullanılır ?

İşletmeniz için dronları kullanmaya başlarken, yeteneklerini ve sınırlarını bilmek önemlidir. Bazen sınırlamalar teknolojik değil, yasaldır.

Görsel görüş hattının ötesinde (BVLOS) insansız hava araçları nasıl kullanılır ? BVLOS drone operasyonu konusunda teknoloji ilerlerken, birçok ülkede pilotun görüş alanı dışında drone çalıştırmak hala yasa dışı.

Drone'lar için, uzun mesafelerde kargo taşımak veya arama kurtarma görevlerini gerçekleştirmek için kullanmak da dahil olmak üzere, daha fazla fonksiyonun kilidini açmak için , BVLOS düzenlemelerinin değişmesi gerektiği açıktır. BVLOS muafiyetlerine başvurmak şu anda mümkün olsa da, gelecekte daha kalıcı bir kurallar dizisine ihtiyaç duyulacaktır. 

ABD'de görsel görüş hattı (VLOS) drone operasyonuna ilişkin mevcut kurallar FAA tarafından düzenlenmektedir. Söz konusu kural 107.31, pilotların, görsel gözlemcilerin ve drone uçuş kontrolörlerinin uçuşu boyunca insansız hava aracını fiziksel olarak görmesini gerektiriyor. Kullanmalarına izin verilen tek araç, gözlük veya kontak lensler gibi düzeltici lenslerdir.

Görüş hattı ötesi drone operasyonu, VLOS'un tanımının ötesinde bir şeydir. Drone, uçuşu sırasında mürettebatın görüş alanından çıkarsa, FAA kuralını ihlal ediyor demektir.

FAA, Görüş hattı ötesi uçuş Kurallarını özetleyelim :

  • Drone'nun konumu, irtifa, tutum ve yönü ile birlikte her zaman bilinecektir.
  • Mürettebat, hava trafiği veya diğer seyrüsefer tehlikelerine karşı göz kulak olabilecektir.
  • Drone, insanlar veya mülkleri için tehlike oluşturmayacaktır.

BVLOS operasyonu, pilotların gözlerinin ötesinde uçuşu mümkün kılmak için teknolojiyi kullanır. İlgili sistemler, personelin uçaklarının konumunu her zaman doğrulayabilmesini, olası engelleri tespit edebilmesini ve zarar vermekten kaçınmasını sağlamak için yüksek hassasiyet standartlarına uygun olmalıdır.

Daha yüksek bir genel amaçlı drone kullanımına ulaşmak için, BVLOS'un mevcut BVLOS feragat sistemi ile mümkün olandan daha yaygın olması önemli olacaktır. Bu noktaya ulaşmak, yeni nesil navigasyon teknolojisinin sürekli olarak benimsenmesini ve ilgili yasalarda buna eşlik eden evrimi gerektirecektir. 

Drone güvenliği, drone operasyonunun en önemli yönüdür ve modern uçuş teknolojisinin amacı, hiçbir şeyin düzgün ve güvenli uçuşu engellememesine izin vermemektedir. Drone operatörleri, BVLOS uçuşuna katılmak için güvenilir haberleşme ve iletişim sistemlerine ihtiyaç duyacaktır. Pilotun uzaktan kumandalarına veya kulaklıklarına veri akışı yapan kameraların, görsel aralığın ötesinde uçan dronları telafi etmek için net, kesintisiz görüntüler sağlaması gerekecek.

Modern iletişim sistemleri, dronun tam konumu hakkındaki verilerin yanı sıra tam HD video akışlarını kullanır. Endüstri lideri bir iletim sistemine sahip bir drone kullanan bir pilotun şunlara erişimi olacaktır :

  • Canlı video
  • telemetri verileri
  • Konum ve başlık

Bu sistemler halihazırda kullanımda ve VLOS operasyonu için hayati veriler sağlarken, pilotların BVLOS uçuşu için onaylandığı durumlarda kesinlikle gerekli hale geliyor.

Gelişmiş iletim sistemleri, otomatik olarak en güçlü ve en güvenilir kanallarda yayın yapmalarını sağlar, böylece pilot, uçağın yerleşik kameralarından ve sensörlerinden kesintisiz bir görüş alır. Pilottan uzaklık ve alandaki elektromanyetik aktivite gibi faktörler sinyal gücünü etkileyebilir ve dikkate alınmalıdır.

Drone'ların çekim, fotoğrafçılık veya fotogrametri için kullanıldığı durumlarda, bu amaçlara yönelik kameraların, operatörün birinci şahıs görüş (FPV) kamerasından ayrı olduğunu belirtmek önemlidir. Bu, pilotların, faydalı yük kameralarının herhangi bir yöne odaklanmasına izin verirken, aracın nereye gittiğine net ve kesintisiz bir şekilde bakabileceği anlamına gelir.

Görüş hattı ötesi drone sistemleri beraberinde ki diğer teknoloji , bölgedeki diğer uçaklardan gelen sinyalleri birleştirerek ekstra bir çarpışma önleme seviyesi ekler. Uçaklar veya helikopterler Otomatik Bağımlı Gözetim-Yayın (ADS-B) yayınları gönderdiğinde, drone pilotu uyarıları alacak ve drone'u güvenli bir yere yönlendirmek için bolca zaman tanıyacaktır.

Tabii ki, en güvenli teknolojinin bile failsafes'e ihtiyacı var. Drone iletim sistemleri söz konusu olduğunda bu, akıllı bir eve dönüş (RTH) özelliği anlamına gelebilir. Pilot, uçağın sensörleri ve kameraları ile teması kaybederse, bu, drone'u üssüne geri götürür. 

BVLOS operasyonunun yasallığı, iha'ları daha fazla senaryoda kullanmak isteyen bazı organizasyonlar ve operatörler için bir şaşkınlık kaynağı olmuştur. Çoğu ülkede, feragat olmadan BVLOS uçuşuna izin verilmez. Bu başvuru ve onay süreçleri zorlu olma eğilimindedir ve bu da çoğu şirketin bunlardan yararlanamamasına neden olur.

Şu anda bir BVLOS feragatnamesine başvurmak için ne gerekiyor? Aşağıda, ülkelerin BVLOS lisanslama onay sürecini nasıl yönettiğine dair iki örnek yer almaktadır.

 

Amerika 

107.31 BVLOS muafiyetine başvururken, drone operatörlerinin araçlarını nasıl güvende tutacaklarına dair bir dizi soruyu yanıtlamaları gerekiyor. Bu, FAA'ya pilotun dronun konumunu, irtifasını, tutumunu ve hareketini nasıl izleyeceğini ve ayrıca dronun komut bağlantısının menzili içinde kalmasını sağlamak için hangi korumaların mevcut olduğunu söylemek anlamına gelir.

Başvuru sahibinin ayrıca diğer uçaklardan, insanlardan ve yapılardan kaçınmak için kullanılan teknoloji veya yöntemlerin bir listesini sunması gerekir. Drone, en az üç mil uzaklıktan görülebilmelidir ve uçak arızalanırsa pilot uyarılmalıdır. Ayrıca GPS izleme ve bulut temizleme planları ve ayrıca komut frekansının ayrıntılı bir açıklaması olmalıdır.

FAA, "güvenli, ölçeklenebilir, ekonomik olarak uygulanabilir ve çevresel olarak avantajlı UAS BVLOS operasyonlarını normalleştirmek için performansa dayalı düzenleyici gereksinimler için FAA'ya tavsiyelerde bulunmak" için drone endüstrisinden temsilcilerle bir havacılık komitesi kurdu. FAA, komitenin çalışmalarının ajansın duruma göre feragat onaylarının ötesine geçmesine izin vereceğini umuyor, böylece “uzun hatlı doğrusal altyapı denetimleri, endüstriyel havadan veri toplama, küçük paket teslimatı ve hassasiyet gibi kullanımlar için rutin BVLOS operasyonlarını mümkün kılabiliyor. ekin ilaçlaması da dahil olmak üzere tarım operasyonları.”

Avrupa Birliği 

Şu anda AB üye ülkelerinde yürürlükte olan EASA kuralları ilBVLOS operasyonları çeşitli şekillerde mümkündür. 

Sıkça bahsedilen ve tartışılan "Açık kategori"de bunlara izin verilmemesine rağmen, "Belirli kategori" BVLOS işlemlerine çeşitli şekillerde izin verir: "Standart senaryoda"; "önceden tanımlanmış bir risk değerlendirmesi (PDRA)" kullanarak veya bireysel bir "SORA uygulaması" aracılığıyla - bunların tümü, ilgili ulusal düzenleyicinin önceden onayını gerektirir. 

Uçağınız ve yaptığınız uçuşla ilgili riskler hakkında iyi bir bilgiye sahip olmanız ve uçuşu güvenli bir şekilde planlayabilmek ve yürütebilmek için gerekli teknik ve teorik becerilere sahip olduğunuzu kanıtlamanız gerekir. İsviçre ve Birleşik Krallık gibi EASA dışı eyaletler için düzenlemeler benzerdir, dolayısıyla BVLOS uçuşlarınızın onaylanması için de bir yol vardır.

Avusturalya

Avustralya'da BVLOS onayı için başvuru, 101-09 adlı bir form ile gerçekleştirilir. Başvuru sahipleri, ana formla birlikte bir risk değerlendirmesi ve destekleyici belgeler sunmalıdır. Bazı durumlarda, müfettişler, operatörün güvenlik planını şahsen doğrulamak için seyahat etmek zorundadır.

Avustralya havacılık kuralları kapsamında onaylanabilecek belirli şartlar vardır. Bunlar, drone altındaki alanın yoğun veya seyrek olarak işletilmesine ve amaçlanan hava sahasında dikey nesnelerin bulunup bulunmadığına bağlı olarak farklılık gösterir. Uzak bölgelerin kendi senaryoları vardır ve tahliye edilen alanlarda acil servis uçuşları için ayrı bir kategori vardır.

Pilotların sunması gereken ek materyallere gelince, bunlar, operatörlerin ilgili eğitim kurslarını geçtiklerine dair kanıtların yanı sıra, faaliyet alanları için harita dosyalarını içerir. ABD başvurularında olduğu gibi, Avustralyalı pilotlar iletişim sistemlerini ve acil durum planlarını detaylandırmak zorundadır. Operatörlerin ayrıca insansız hava araçlarını konutlardan ve altyapıdan nasıl uzak tutacaklarını ve yollarda nasıl gezineceklerini de detaylandırmaları gerekiyor. 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.